
Dwa związki z kawy zapewnią przyczynowe, a nie objawowe leczenie choroby Parkinsona?
11 grudnia 2018, 11:19Dwa związki występujące w kawie można wykorzystać do walki z chorobą Parkinsona (ChP) oraz otępieniem z ciałami Lewy'ego.

Zanieczyszczenie powietrza zabija pszczoły. Owady są bardziej wrażliwe niż ludzie
11 sierpnia 2020, 10:54Pszczoły są znacznie bardziej wrażliwe na zanieczyszczenie powietrza niż ludzie. Trzyletnie badania przeprowadzone w Indiach wykazały, że nawet średnio zanieczyszczone powietrze może zabić do 80% dzikich pszczół olbrzymich, które są jednym z najważniejszych zapylaczy w Azji Południowej

Wydano zakaz podchodzenia do Hyperiona, najwyższego drzewa na świecie
3 sierpnia 2022, 12:17Amerykańska Służba Parków Narodowych (NPS) wprowadziła zakaz podchodzenia do Hyperiona, sekwoi wieczniezielonej, która jest najwyższym znanym żyjącym drzewem na świecie. Za wejście na teren obszaru zamkniętego grozi kara 5 tys. dolarów grzywny lub 6 miesięcy w więzieniu. Jako turysta musisz zdecydować... Czy chcesz być częścią systemu ochrony Parku Narodowego Redwood, czy częścią problemu.

Czerwone majtki przeszkadzają w maturze
2 marca 2007, 20:45Uczeni z uniwersytetów w Rochester i Monachium zbadali wpływ, jaki kolor czerwony wywiera na zdolności umysłowe osób biorących udziały w testach. Barwa ta kojarzona jest z niebezpieczeństwem i dlatego np. zatrzymujemy się na czerwonym świetle.

Ekologiczne lody "zrób to sam"
27 sierpnia 2009, 11:30Unilever chce zmniejszyć negatywny wpływ środowiskowy swoich lodów. Naukowcy z firmowych laboratoriów i Uniwersytetu w Cambridge pracują nad ciepłymi lodami, które w sklepach przechowywano by w temperaturze pokojowej, a zamrażano dopiero w domu klienta. Oznacza to olbrzymią oszczędność energii, a więc ograniczenie emisji gazów cieplarnianych.

WHO uważa, że komórki mogą wywoływać nowotwory
31 maja 2011, 19:17Eksperci WHO uznali, że telefony komórkowe mogą wywoływać nowotwory u ludzi. Zostały one zakwalifikowane do grupy 2B, w której znajduje się m.in. DDT i spaliny samochodowe.

Hormon łożyskowy wpływa na ryzyko depresji poporodowej
24 maja 2013, 13:23Mierzenie poziomu łożyskowej kortykoliberyny (ang. placental corticotropin-releasing hormone, pCRH) mogłoby pomóc we wskazaniu kobiet z grupy podwyższonego ryzyka depresji poporodowej.

Konkurencja z kotami doprowadziła do wyginięcia wielu prehistorycznych psowatych
13 sierpnia 2015, 09:13Rywalizacja z kotowatymi (Felidae) odgrywała w ewolucji psowatych (Canidae) większą rolę niż zmiana klimatu.

Oto dlaczego po alkoholu sądzimy, że kontrolujemy swoje zachowanie
16 marca 2018, 13:03Nie od dzisiaj wiadomo, że spożycie alkoholu negatywnie wpływa na naszą zdolność do oceny, czujność oraz wydajność podczas wykonywania zadań wymagających zwiększonej uwagi. Dotychczas jednak nie był znany mechanizm, który stoi za tymi zjawiskami.

Pod pewnymi względami białe mięso jest równie szkodliwe co czerwone
5 czerwca 2019, 09:45Wbrew powszechnemu mniemaniu czerwone i białe mięso mają taki sam negatywny wpływ na poziom cholesterolu we krwi, dowiadujemy się z najnowszego numeru American Journal of Clinical Nutrition.